Weg met vrijdag de dertiende

Vrijdag de dertiende en Murphy: weg ermee! Een systeem met structuur vermijdt ongelukken

Ooit is het bijgeloof ontstaan dat op vrijdag de 13e alle mis loopt. Grote ongelukken, catastrofes, rampen zouden meer voorkomen op een vrijdag de 13e in vergelijking met andere dagen van het jaar. Klinkklare onzin natuurlijk als je dit even als statisticus bekijkt.

Je gaat het niet geloven, maar er bestaat zelfs een woord voor: paraskevidekatriafobie. Dit betekent, afgeleid van het Grieks, “angst voor vrijdag de dertiende”. ’t Zit dus wel diep bij sommigen. Zelfs op de financiële beurzen bestaat er een “vrijdag-de-dertiende-effect”: investeerders vrezen voor financiële pech op deze ongeluksdag.

Vanwaar komt dit allemaal? Wie is er ooit met deze hersenkronkel op de proppen gekomen? Zulke dingen interesseren mij. Ik zocht het dus even op. De oorsprong ligt warempel bij het Laatste Avondmaal, jawel. Er waren 13 mensen aanwezig, en op die avond werd Jezus Christus verraden door Judas, waarna hij gekruisigd werd… op een vrijdag.

“Haha, wie gelooft daar nu in?”, denk je misschien bij jezelf.

En toch… Hoe vaak hoor ik tijdens (of nadien) een audit niet “Murphy! Murphy is aanwezig! Een gans jaar is alles picobello in orde, en de auditor kiest er toch wel nét die ene dag uit zeker! Ongelooflijk!”… Zeg nu zelf…

Ik zeg resoluut: Weg met Murphy!

Vergeet Murphy!

Elke dag is je geluksdag… alleen moet je daar zelf voor zorgen. Door een systeem op te zetten waarbij “ongeluk”, “toeval”, of eender welk bijgeloof uitgeschakeld wordt.

Mijn advies dus: zorg voor een SYSTEEM. Werk gestructureerd. Zorg dat je mensen opgeleid zijn, en bouw triggers in die je op tijd waarschuwen als het systeem niet gevolgd wordt.

Benieuwd naar mijn methode?

Stel je vraag over mijn Weg-met-Murphy tactiek

Alexander Platteeuw

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *