Voedselfraude plan opstellen en implementeren

Sinds het paardenvleesschandaal (Engels: horsegate) uit 2013 waarbij een paard in de voedselketen ergens op mysterieuze wijze getransformeerd was in een rund, heeft de volledige voedselketen de mond vol van food fraud, of voedselfraude in het Nederlands.

Dit is natuurlijk ook het GFSI (Global Food Safety Initiative) niet ontgaan. Dit is de instantie die dicteert wat er in een goede voedselveiligheidsstandaard zoals BRC, IFS en FSSC 22000 moet staan. Et voilà, je hebt de reden waarom er bij de laatste versiewijzigingen een hoofdstuk over voedselfraude bij kwam.

Wat moet ik als voedingsbedrijf doen?

Er wordt van je verwacht dat je de risico’s omtrent jouw grondstoffen en producten in kaart brengt vanuit het standpunt van een fraudeur. Het resultaat van deze oefening is dus het onderscheiden van hoog en laag risico grondstoffen. Heb je hoog risico grondstoffen, dan dien je acties te ondernemen om de nodige garanties te kunnen krijgen. Dit is dan je zogenaamde food fraud plan.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe kan je nu deze risico inschatting maken op een efficiënte, maar ook onderbouwde manier?

Ik heb een methodiek ontwikkeld die je door een dergelijke VACCP studie (Vulnerability Assessment Critical Control Points) loodst. Ik leer je waar je de nodige inputs kan krijgen, en hoe je deze risico analyse tot een auditeerbaar geheel vormt. Een studie die werkbaar resultaat oplevert, ook voor je aankoopdienst.

Het ergste wat je kan meemaken is dat je een product recall zou moeten uitvoeren omdat met 1 van jouw grondstoffen gefraudeerd werd. Te vermijden dus!

Vraag een coaching traject ``Voedselfraude plan`` aan

Wil je liever 1 specifieke in-house opleiding voor je Food Fraud teamleden, met de bedoeling om dan zelf aan de slag te kunnen met het inschatten van je fraude risico’s? Dat kan!

Mijn in-house opleiding Food Fraud
Miet Jacobs Culinor Food Group

In tegenstelling tot de eerder gevolgde opleidingen over het topic 'food fraud', die vaak omslachtig en te theoretisch waren, was de opleiding van Alexander direct praktisch toepasbaar en 'to the point'. Dit alles in een professionele en open sfeer met veel ruimte voor interactie en behandeling van bedrijfsspecifieke topics. Kortom: op korte tijd wordt het onderwerp op een relevante en bruikbare wijze onder de loep genomen. Na de opleiding kan je dan ook meteen van start gaan met de integratie van 'food fraud' in het kwaliteitsmanagement systeem van je bedrijf. Een echte aanrader dus!

Opleiding Food Fraud
Miet JacobsQuality Manager Herselt, Culinor Food Group NV

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander