Als ik bij klanten kom, merk ik nog een zekere “onwetendheid” over de wettelijke bepalingen inzake drinkwater. Vandaar dat ik graag onderstaande toch nog even onder de aandacht breng, en de zaken netjes op een rijtje zet.
Het FAVV heeft een nieuwe versie (versie 7 ondertussen al) van diens omzendbrief rond de kwaliteit van water gepubliceerd op 27 juni 2024.
Daar hadden ze natuurlijk een goede reden voor: het verschijnen van het nieuwe KB op 4 februari 2024. Europa had België al op de vingers getikt omdat ons land rijkelijk te laat was met het omzetten van Richtlijn 2020/218, maar goed, het is er dan toch van gekomen.
En nu dus met verduidelijkingen vanuit het FAVV.
Laat me maar al beginnen met het goede nieuws: voor behandeld leidingwater zijn er geen nieuwe parameters om te analyseren.
Pas op: er zijn wel nieuwe parameters vermeld, zoals PFAS en Bisfenol A, maar tot op heden zijn deze nog niet verplicht te analyseren. Deze verplichting komt pas in voege op 12/01/26.
Enkele limieten voor zware metalen (zoals lood en chroom) wijzigen.
Een gevarenanalyse is nog steeds een vereiste, jazeker, waarbij je rekening dient te houden met mogelijke contaminanten afhankelijk van de oorsprong van je water.
De minimumfrequenties voor staalname zijn dan wel weer gewijzigd (voor verbruiken <100 m³/dag, die worden namelijk verstrengd. Versoepelingen zijn mogelijk, maar moeten dan wel aangevraagd worden bij het FAVV. Goed opletten hier dus.
En o ja, op de laatste bladzijde staat nog vermeld dat dit allemaal is geschreven “in afwachting van verduidelijking door FOD Volksgezondheid”. Ik verwacht dus een revisie van de omzendbrief in de (nabije?) toekomst.
Nood aan persoonlijk advies omtrent het KB drinkbaar water?
Alexander Platteeuw
Zal Europa andermaal België op de vingers tikken omdat ons land in de Europese drinkwaterrichtlijn de norm voor 1,2,4-triazool zal versoepelen ?
Ons proceswater en dat van vele voedingsbedrijven dreigt dus niet te voldoen aan de Europese norm. Wat als Europese retailers en/of internationale merken ons hierover aanspreken ? Standpunt FEVIA opgevraagd, derogatie via FAVV ?